DIVERTIKULOZA debelog creva

Divertikuloza dugo može da se razvija, i s vremenom izaziva simptome poput nadimanja, grčeva, tupih ili oštrih bolova u stomaku, naizmenično dijareje i zatvor.

 Kada se creva ne prazne redovno, zbog nedovoljnog unošenja vlaknastih namirnica, dolazi do porasta unutrašnjeg pritiska i oštećenja sluznice na mestu ulaska krvnih sudova u zid creva i nastanka divertikuluma. Ove kesice se sastoje samo iz sluznice i podsluznice i u njima praktično nema peristaltike creva zbog čega u njima zaostaje stolica najčešće u vidu loptica, pa pacijenti često kažu da imaju „klikerastu“ ili „brabonjastu“ stolicu.

Bol kod divertikuloze javlja se u donjem levom delu stomaka i može nekad da traje neprestano. Uz to, javljaju se povremeni grčevi različitog intenziteta, osećaj pretakanja u crevima, neformirane ili istanjene stolica, u kojima može da bude sveže krvi ili čak krvnih ugrušaka.

Divertikuloza se retko javlja kod osoba mlađih od 40 godina, a njena učestalost raste u starijoj populaciji. Oko 70 odsto pacijenata sa divertikulozom je bez tegoba. U oko 25 odsto slučajeva javlja se upala divertikula, a kod 15 odsto krvarenje, kao posledica upale sluznice i erozije krvnog suda u zidu divertikuluma.

Većina pacijenata se javi gastroenterologu tek kada dođe do upale, gde se u najvećem broju slučajeva utvrdi divertikuloza. Retko, ovi džepići na debelom crevu mogu da perforiraju, prsnu, a kada se to dogodi, nastaje akutno hirurško stanje, takozvani akutni abdomen. Tada, dolazi do upale trbušne maramice i u tom slučaju je hirurška intervencija neophodna. Kod upale divertikula dovoljna je i efikasna terapija antibioticima, koji najpre otklanjaju upalu i pomažu povratku normalne funkcije creva.

Da bi se sprečile ove tegobe i mogućnost nastanka divertikuloze, treba najpre izbegavati opstipaciju, i ne odlagati pražnjenje debelog creva. Svakodnevno se mora unositi više od dva litra tečnosti, sveže voće, povrće, kompoti, ovsene pahuljice.

Homeopatska terapija uspešno leči simptome diverkuloze:arnica,nux vom, arsenicum ,sulphur u X potenciji doziranje kod pacijenata.

#homeopatija,#homeopatijabeograd,#lečenjehomeopatijom

Comments are closed.