VRTOGLAVICA-VERTIGO

Vrtoglavica (vertigo) je jedan od najčešćih simptoma zbog koga se pacijenti javljaju lekaru. Pojavljuje se u svim starosnim dobima, ali postaje učestalija sa starenjem.

Simptom je brojnih bolesti a manifestuje se kao subjektivni osećaj rotatornog kretanja okoline ili tela individue. Često se zapravo i ne radi o pravim vrtoglavicama nego o različitim poremećajima ravnoteže koji se opisuju kao ljuljanje, nestabilnost, zanošenje u hodu, propadanje, tonjenje, omaglica….itd. Pojava vrtoglavice gotovo uvek izaziva strah kod pacijenata.

Ako je vrtolgavica bez neuroloških ispada (glavobolja, duple slike, poremećaj govora, slabost jedne polovine tela…) najčešće je uzrok poremećaj čula za ravnotežu koje se nalazi u unutrašnjem uvu ( 85% slučajeva ). Ovu vrtoglavicu često prati mučnina, povraćanje, a nekada nagluvost i zujanje u ušima. Ponekad, psihičke probleme, napade panike, depresiju ili anksiozna stanja, pacijenti mogu pogrešno prepoznati kao vrtoglavicu. Uzroci vrtoglavice mogu biti i neurološki poremećaji, kao što je migrena, moždani udar, kada se uz vrtoglavicu, najčešće javljaju i drugi znaci oštećenja mozga (smetnje govora, razumevanja, gubitak vida, utrnulost jedne polovine lica, slabost tela), multipla skleroza, tumori.Čak do 40% pacijenata sa migrenom ima neki oblik vrtoglavice.

Takođe, simptomi poremećaja ranoteže se mogu javiti i kod poremećaja srčanog ritma, srčane slabosti, deficita vitamina B12, povreda glave, dijabetesa, niskog nivoa glukoze u krvi, naglog pada krvnog pritiska, malokrvnosti, bolesti štitne žlezde, obilnih menstruacija, neprepoznate trudnoće , oboljenja oka, zloupotrebe nekih lekova i alkohola.

Homeopatska terapija uspešno leči simptome vrtoglavice-vertiga.

#vrtoglavica,#vertigo,#lečenjehomeopatijom,#homeopatijabeograd

Comments are closed.