NAJČEŠĆA POLNO PRENOSIVE BOLESTI

Prema svetskoj statistici najčešće seksualno prenosive bolesti jesu hlamidija, gonoreja i sifilis, a najopasnija je svakako sida  (AIDS), od koje je od 1981. godine do danas umrlo 27 miliona ljudi, dok 33 miliona živi sa HIV-om.

 Hlamidiju izaziva Chlamydia trachomatis. Prenosi se vaginalnim i analnim seksualnim odnosom. Kod 75% žena i kod oko 50% muškaraca je asimptomatska. Prvi simptom je pojačan vaginalni iscedak koji se obično javlja 10-14 dana od rizičnog odnosa. Mogu se javiti i problemi prilikom mokrenja, bolni odnosi, krvarenje nakon odnosa, bolovi u donjem delu stomaka. Infekcija se najčešće leči tetraciklinima ili u toku trudnoće Eritromicinom. Oko tri meseca od terapije trebalo bi ponoviti test na hlamidiju. Ukoliko se ne leči, može dovesti do pelvičnih inflamatornih bolesti, što kao posledicu može dovesti do steriliteta. U trudnoći može doći do pobačaja ili prevremenog porođaja, pa čak i prenošenja na plod u toku porođaja, sa posledičnim oštećenjem oka, slepilom ili pneumonijom.

 Gonoreju (triper, kapavac) izaziva Neisseria gonorrhoeae. Prenosi se vaginalnim, oralnim ili analnim seksualnim odnosom. Kod žena prolazi asimptomatski (u oko 70%) ili uz blage simptome. Simptomi se obično javljaju nekoliko nedelja od kontakta sa zaraženom osobom. Najčešće se javljaju gust sekret, crvenilo i promene na grliću materice, a mogu se javiti i bolovi u donjem delu stomaka, smetnje pri mokrenju, poremećaji menstrualnog ciklusa, temperatura, groznica, bolovi u zglobovima… Leči se Ceftriaksonom, a u trudnoći Eritromicinom. Kod zaraženih trudnica, u toku porođaja infekcija se može preneti na plod. Da bi se to sprečilo, danas se svim bebama nakon rođenja, zavisno od zemlje, ukapavaju kapi ili srebro-nitrata ili odgovarajućeg antibiotika u oči.

Sifilis izaziva Treponema pallidum. Prenosi se seksualnim putem (sve vrste odnosa). U ređim slučajevima može se preneti putem pljuvačke i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Homeopatija uspešno leči uzrok i posledice polno prenosivih bolesti.

#polnebolesti,#homeopatijabeograd,#lečenjehomeopatijom

Comments are closed.