UPALE UVA KOD ODRASLIH

Uvo se anatomski deli na tri dela:spoljašnje,srednje i unutrašnje.

1.Upala spoljašnjeg uva ili Otitis externa- je zapaljenje kože zvukovoda,kanala koji vodi do bubne opne.Najčešće je reč o bakterijskoj infekciji,ali uzrok može biti i gljivična infekcija . Često se javlja kod plivača, ljudi sa ekcemom i psorijazom kao I kod osoba koje često koriste štapiće za čišćenje ušiju. Bolesnik se prvo žali na jak bol.Može se javiti oslabljen sluh i svrab u uvu.

2.Upala srednjeg uva- Otitis media. Na kraju spoljašnjeg slušnog hodnika nalazi se bubna opna.Pozadi nje je smešteno srednje uvo sa tri slušne koščice koje su ujedno i najmanje kosti ljudskog tela.Srednje uvo je takođe povezano sa zadnjim delom ždrela preko Eustahijeve tube. Upale srednjeg uva kod odraslih mogu biti po toku akutne i hronične. Akutne upale srednjeg uva najčešće se nadovezuju na prethodnu infekciju gornjeg respiratornog trakta.Bolesnik se žali na jak bol u uvu i oslabljen sluh.Ukoliko dođe do spontane perforacije bubne opne,javlja se sekrecija iz spoljašnjeg slušnog hodnika.U slučaju sumnje na akutnu upalu srednjeg uva,bolesnik može uzeti neki lek protiv bolova.

3.Upale unutrašnjeg uva-Labirynthitis Unutrašnje uvo čoveka se deli na dva dela: deo za sluh i deo za ravnotežu.Upala unutrašnjeg uva je najčešće virusnog porekla i najčešće se nadovezuje na prethodnu akutnu infekciju gornjih respiratornih puteva. .Takođe, može se javiti u slučaju već postojeće hronične upale srednjeg uva,trauma glave,meningitisa i tumora.Kod labirintitisa, pacijent se prvo žali na zujanje u uvu,slabljenje sluha,vrtoglavicu,poremećaj ravnoteže,mučninu i povraćanje

Homeopatija leči uzroke i posledice upale uva kod odraslih.

#upalauva,#homeopatijabeograd,#lečenjehomeopatijom,#homeopatija

Comments are closed.