AKNE (Acne Vulgaris Juvenilis)

To je najčešća dermatoza mladih ljudi. Više od 80% adolescenata ima manifestne znake vulgarne akne. Zahvata oba pola podjednako. Prvi put se može pojaviti već u dobu od 8.godine, no najčešće između 13 – 15. godine života. Vrlo retko je vidimo i u dojenčeta (acne neonatorum) zbog prisutnosti majčinih hormona a posledih godina se javljaju u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama po prvi put kod osoba koje u adolescentnom periodu nisu imale akne. Zbog toga danas imamo novu dijagnozu u dermatologiji akne odraslog doba (adultne acne).

Vulgarna akne je smestena na seboroičnim predelima. Na licu je nalazimo pretežno na čelu, slepoočnicama, regiji ispred usiju, na obrazima i bradi. Ređe zahvata kožu ramena, gornjih delova leđa, grudnog koša a katkad i nadlaktice.

Akne (Acne vulgaris) je često hronično upalno kožno obolenje i veliki estetski problem. Homeopatsko lečenje je dugotrajno. Neophodno je strpljenje i upornost.  Poboljšanje nastupa  za 2-3 meseca. Ukoliko se ne leče mogu ostaviti za sobom ožiljke. Pored mladalačkih, danas imamo i akne odraslog doba.

Homeopatska terapija: sulphur,hepar sulphur, arsenicum album, sepia,silica.Potencija leka je X:

#homeopatijabeograd,#acnevulgaris,#lečenjehomeopatijom

Comments are closed.