MASNA  JETRA

Jetra je drugi po veličini organ u ljudskom telu i ujedno naša najveća žlezda, koja obavlja više od 500 metaboličkih procesa.  Ova “glavna laboratorija organizma” vrlo je podložna bolestima, a jedna od njih je i masna jetra. Steatoza, bolest masne jetre, nastaje kao posledica preteranog nakupljanja masti u jetri. Kada količina masti u ovom organu pređe 5% ukupne težine same jetre, možemo govoriti o pojavi steatoze. Dugi niz godina ova bolest je smatrana benignim stanjem koje ne napreduje progresivno i ne može izazvati ozbiljna oboljenja, međutim nova istraživanja dokazala su suprotno: steatoza je ozbiljna bolest koja može da dovede čak i do ciroze jetre.

Steatoza veoma često može da bude potpuno asimptomatska i u tome se krije opasnost kasnog dijagnostikovanja ovog oboljenja. Bolest najčešće ne uzrokuje nikakve tegobe i malo toga ukazaće na to da se u vašem organizmu razvija bolest – masna jetra. Simptomi koje ne smete zanemariti su bol pod desnim rebarnim lukom, uvećanje jetre koje se dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom i laboratorijske analize.Ukoliko vam je masna jetra, krvna slika će pokazati povišenu vrednost enzima jetre ALT i AST, a ponekad i GGT i ALP.

Zbog velikog broja izuzetno bitnih funkcija u organizmu, veoma je važno da imamo zdravu jetru. Činjenica je da je jetra organ čije zdravlje zavisi od naših životnih navika i jedini organ koji može potpuno da se regeneriše. Ujedno, to nam je dovoljan razlog da učinimo sve da jetru očistimo i to prirodnim putem.  Potpuno promenite način života: smanjite izloženost toksinima (obavezno prekinite unos alkohola i masne, prerađene hrane pune konzervanasa i aditiva), primenite neki biljni čaj ili prirodni lek za masnu jetru,  potražite stručan savet od svog Homeopate, lekara ili farmaceuta za upotrebu suplemenata, ili homeopatskog leka  koji će vam pomoći da jetru očistite i regenerišete.

Jedan od homeopatskih lekova za lečenje masne jetre je biljni homeopatski lek  Cheledonium u X potenciji.

Comments are closed.