KAŠALJ KOD DECE

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma sa kojim se homeopata susreće u radu sa decom.Kašalj je refleksni odgovor receptora za kašalj, smeštenih u sluzokoži donjih disajnih puteva.Receptori mogu da budu podraženi: mehanički, hemijski, bakterijama i virusima.Kašalj je obrambeni mehanizm kojim organizam pokušava da oslobodi disajne puteve. Možemo da kažemo da kašalj nije bolest, već simptom bolesti disajnih puteva, koji ne treba suzbijati,već poticati. Dve osnovne vrste kašlja su neproduktivni ili suvi kašalj i produktivni ili vlažni kašalj.Osnovna razlika je u stvaranju sluzi. Kod suvog kašlja postoji iritacija sluzokože bez stvaranja sluzi, a kod vlažnog kašlja postoji povećano stvaranje sluzi.Kada dete dobije respiratorni infekt, počinje sa suvim kašljem, a nakon par daan javlja se vlažni kašalj.Mala deca gutaju sekret, tek iza 5. godine nauče da ga iskašlju. Dete se protiv kašlja bori svojim prirodnim mehanizmima. Roditelji mogu pomoći tako što će redovno uklanjati sekret iz detetovog nosa i vlažiti njegovu sluzokožu.

 Higijena nosa – Održavajući higijenu nosa sprečavate nastanak komplikacija bolesti, a detetu omogućavate lakše disanje. 

Važno je mirovanje – detetovom organizmu je potrebna snaga kako bi se borilo protiv virusa. Zato je važno da što više miruje. 

Podignite uzglavlje – Tokom noći nadražaj za kašalj može remetiti san detetu. Podizanjem uzglavlja umanjuje se nadražaj za kašalj. 

Redovan unos tečnosti – Kada je dete hidrirano, šlajm se razređuje, pa je lakše da ga dete iskašlje. 

Vlažite vazduh – Suv vazduh veoma često kod dece izaziva nadražaj za kašalj. Održavanjem optimalne vlažnosti u prostoriji sprečavate kašalj.

Postoje slučajevi kada dete treba obavezno povesti pedijatru ili homeopati zbog kašljanja: 

Ukoliko zbog kašlja dete otežano diše i/ili guta. 

Ako dete počne ubrzano da diše. 

Ako detetu zbog kašljanja pomodre usne, lice ili jezik. 

Ako nema curenja iz nosa, niti je zapušen, a kašalj prati visoka temperatura. 

Ako je dete mlađe od tri meseca. 

Ukoliko se iznenada javi kašalj koji po zvuku liči na lavež psa. 

Ako dete počne da iskašljava krv. 

Ukoliko se pri udisaju javlja bučan ili muzikalan zvuk. 

Ako se javi šištanje prilikom izdisaja. 

Ukoliko dete pokazuje neuobičajene znake klonulosti, razdražljivosti, letargije. 

Ako dete apsolutno odbija tečnost i hranu. 

Terapija homeopatskim lekom Drossera u X potenciji daje izuzetne rezultate u lečenju kašlja , izazvanog različitim patogenom.

       #homeopatija,#homeopatijabeograd,#lečenjehomeopatijom

Comments are closed.