NESANICA-INSOMNIJA

Nesanica se definiše kao poremećaj sna i jedan od simptoma koji prethodi bolesti spavanja. Osobe koje pate od nesanice najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od par minuta ili se neprestano prevrću u krevetu i neprestano bude.

Loš san dovodi do lošeg funkcionisanja tokom dana. Otežano uspavljivanje, često buđenje tokom noći, jutarnji umor i bezvoljnost, simptomi su nesanice ili insomnije koja kod osoba koje od nje pate nepovoljno utiče na kvalitet života.

Njeni najčešći uzroci su stres, depresija, konzumiranje kofeinskih napitaka, alkohola, ali svakako jedan od najzastupljenijih uzroka današnjice jeste tzv. moderan, brz način života i nezdrave navike u ishrani (gojaznost, stomačne smetnje…). Nesanica se često javlja i u starijoj životnoj dobi, kada dolazi do izmene svakodnevih aktivnosti, bržeg zamaranja, zdravstvenih tegoba i uzimanja  veće količina lekova.

Osobi koja ima insomniju obično je potrebno više od 30 minuta da zaspi.

            Nesanica prema dužini trajanja može biti:

Prolazna: traje od jedne do nekoliko noći. Obično je posledica stresa.

Kratkotrajna: traje od nekoliko dana do 3 nedelje. Obično je uzrokovana stresom nakon teškog ispita, početka rada na novom ili odgovornijem radnom mestu.

Homeopatija uspešno leči simptome nesanice. Preporuka je kombinovana homeopatska terapija camomile,coffea,opiuma,aconituma u X potenciji.

#homeopatija,#lhomeopatijabeograd,#insomnija;#nesanica

Comments are closed.