Vakcinacija – strahovi i predrasude

Strah od vakcinacije protiv kovida je posledica predrasuda i prisutan je kod velikog broja ljudi, kažu psiholozi objašnjavajući da taj strah najčešće nastaje kao strah od nepoznatog, što osoba može da doživi kao potencijalnu opasnost.

 U Srbiji poslednjih godina generalno proširio strah od vakcinacija, na koje smo nekad odlazili grupno i oko kojih niko nije pravio pitanje. S druge strane, lekove pijemo neštedimice i kad nam nisu baš nužni.

Moderna civilizacija susreće sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije, i uprkos tome što je globalna imunizacija smanjila obolevanja koja mogu da se spreče uzimanjem vakcine, zato je prošlog meseca pokrenuta kampanja „Ko rano rani“ za podizanje svesti o značaju vakcine i koja je upravo posvećena vakcinaciji kao najboljem vidu prevencije mnogih bolesti.

U eri društvenih mreža gde su dostupne razne vrste informacija, kako tačne, tako i one polutačne, ali i potpuno netačne, postavlja se pitanje kome treba da verujemo – lekarima ili onima koji baš i nisu stručnjaci za medicinu.Životno ugrožavajuće infekcije, gde je veoma značajna vakcinacija, kao što su pneumonija, meningitis i druge, kao i slučajeve kada su pacijenti rezistentni na antibiotike.

Uprkos tome, mediji su objavili da se antibiotici u Srbiji koriste kao aspirini. Dovoljno je da vam malo pocuri iz nosa, da vas kijavica ili glavobolja učine nervoznim, i odmah potežete za „spasonosnim“ lekom – antibiotikom. Sedativi se, takođe, često zloupotrebljavaju.

Comments are closed.